Energie-opslag | Fotonenboer

In opdracht van Courage 2025 en InnovatieNetwerk realiseerde Trinergie het project Fotonenboer (http://www.fotonenboer.nl). Doel was demonstratie van energieopslag op bedrijfsniveau in de melkveehouderij – ter verhoging van de rentabiliteit van duurzame energie op termijn. Op het bedrijf van de familie Borgman in Vierakker is 50 kWp aan zon-PV-panelen en een 10kW/100kWh Vanadium Redox-flow Batterij (VRB) van de Oostenrijkse firma Cellstrom (nu Gildemeister) geplaatst. Andere toevoegingen aan het energieconcept waren een in co-creatie ontwikkelde LED-armatuur voor de melkveestal en plaatsing van vacuumbuis zonnecollectoren. Een geïntegreerde controller en webserver met een door ons ontwikkeld regelprotocol houdt de elektrische energiestromen van zon-PV, het melkveebedrijf en de batterij zodanig in balans dat zo min mogelijk energie van het openbare net nodig is of moet worden teruggeleverd.

Trinergie beheert het volledig op afstand te monitoren en besturen systeem en onderzoekt met betrokken partners hoe het met diverse andere functionaliteiten kan worden toegerust. Zo levert Fotonenboer een praktijkcasus voor verdere conceptontwikkeling van de all-electric farm (Courage). Door toepassing van de Echelon Smartserver is tevens integratie met andere functies van gebouwbeheer mogelijk.

Over dit project zijn vragen gesteld in het eindexamen Havo scheikunde op 25 mei 2016.

Op 23 mei 2017 wordt hier de eerste Zink-Bromide flow-batterij van Nederland in bedrijf genomen. Deze batterij heeft een vermogen van 15 kW nominaal en 30 kW piek (alleen ontlading). De opslagcapaciteit is 60 kWh.